Sociale media en netwerken, valt dat samen?

Sociale media en netwerken

Sociale media en netwerken

Sociale media en netwerken worden altijd redelijk snel in één adem genoemd. Dat lijkt heel logisch, maar is het eigenlijk niet. Sociale media zijn vaak vrienden en hoogstens vrienden van vrienden, maar bestaat in weinig gevallen uit een functionerend netwerk dat ingeschakeld zou kunnen worden om iets echt voor elkaar te krijgen. Wanneer het gaat om het opzetten van een productlijn of een testpaneel, dan werkt het zelfs averechts. Vrienden zullen altijd eerder akkoord geven en toezeggingen doen, maar wanneer daar niets uit volgt, dan schiet je er alsnog vrij weinig mee op. Een echt goed netwerk ligt niet bij de sociale media, maar ‘sociaal’ is wel een groot aspect van het netwerken:

Netwerken werkt het best face to face
Netwerken is vooral contacten leggen en behouden
Vriendelijke personen worden altijd eerder gevraagd
Het vraagt veel sociaal vermogen om een netwerk bij te houden

Daarbij zal een netwerk nooit direct het effect hebben dat je wilt hebben. Het is een lange periode van opbouwen en bijhouden, tot je er zelf een keer goed gebruik van kunt maken. Daarbij kun je denken aan van alles, van het opzetten van een webwinkel tot het vinden van een baan, maar zelfs het vinden van een goede oppas. De sociale media zijn daar minder voor geschikt, omdat het een plaats is waar veel mensen een korte periode lezen, wellicht iets leuk vinden en dan weer verder zullen gaan met wat ze aan het doen waren. De truc is dus vooral op de plaatsen te zijn waar het gebeurt op het moment dat het gebeurt.

Kun je netwerken via de sociale media?

Twitter en Facebook

Twitter en Facebook

Sociale media zoals Twitter en Facebook zijn ooit ingericht om een ideaal netwerk te vormen. Vergeet niet dat Facebook opgezet is om alle studenten aan de universiteit een plek te geven waar ze elkaar konden vinden en gedachtes uit konden wisselen. Tegenwoordig zijn het vooral plaatjes, quotes, filmpjes en spelletjes die er gespeeld worden, maar dat betekent niet dat je niet kunt netwerken op de sociale media. Je zal alleen je account schoon moeten houden van verstorende effecten, zoals familieleden en spellen. Voor veel mensen is dat teveel gevraagd, met als gevolg dat zij liever het netwerken elders doen en de sociale media de sociale media laten. En wanneer iedereen dat doet, dan is het ook direct duidelijk voor heel de wereld. Netwerken en sociale media zijn niet hetzelfde, maar om te netwerken moet je wel sociaal zijn.